Bättre arg än likgiltig

Idag var vi ett matchande par. Det var roligt.


Schnews är, trots sin röriga layout en jättebra källa för den som letar anledning att bli pissed off. Eller bara vill veta vad som händer. Idag är jag pissed off över en artikel en vän skickade, om hur vanligt det är att kvinnor i USA:s armé blir sexuellt antastade och till och med våldtagna, hur det tystas ner istället för att utredas. Artikeln börjar med att berätta att kvinnliga soldater stationerade utomlands slutar dricka vatten klockan sju för att minska risken att bli våldtagna om de skulle behöva gå på toa på natten. Vad säger man om det? Jo man blir arg!

Jag säger som Doktor Kosmos; det är bra att bli upprörd - man måste bli arg över det som ar fel för att det ska bli någon förändring!

Så började nazisterna


Jag har varit hemma! Första dagen hemma var det semifinalmatch på isladan. Före matchen var jag och Malin förväntansfulla och glada... men efter förlust i sudden death var vi såhär besvikna:


Något som är riktigt obekvämt med att gå på hockey (som man slipper om man ser det på tv istället) är nationalsången! Varför, kan man fråga sig, ska det sjungas nationalsången innan hockeymatcherna? Ritualen går till så här: först kommer alla spelare in på planen, till fyrverkerier och Skumdums hejalåt och klacken hoppar. När alla spelare fått åka några rundor på planen stannar allting av. Lagen ställer upp sig på två raka led, flaggan bärs in och en ensam strålkastare lyser upp Flaggan och den för kvällen utvalda Sångaren. ALLA på ladan ställer sig upp, medan Sångaren sjunger nationalsången med mycket känsla. Texten kan följas på skärmarna over isen, med en fladdrande svensk flagga som bakgrund. Det brukar sjungas med från klacken.

Jag tycker det är så fånigt! Varför, varför ska vi sjunga nationalsången? Det handlar alltså inte ens om den där nationalismen som hyllar svenska idrottare innan de går ut i "krig" med utländska idrottare, utan det handlar om att andaktsfullt hylla den svenska flaggan, den svenska naturen och den expansiva tid i svensk historia som innebar svält och död for så manga människor, såväl i Sverige som runtom i norra Europa, - innan en match mellan två svenska elitserielag. Vad är kopplingen? Varför är "Stormaktstiden" något som ska hyllas överhuvudtaget? Och varför är det så självklart i en islada?

Att det är något självklart märks på att faktiskt varenda kotte i isladan ställer sig upp. De som känner sig obekväma med denna nästan tårdrypande uppvisning i nationalism ställer sig förmodligen också upp, för det är ännu obekvämare att vara den enda som sitter ner. Vem vill vara antisvensk?

Det är obehagligt med sådan här nationalism som verkar kräva att vi när som helst, när någon tar fram en flagga, ska ställa oss upp, ta av hatten och andaktsfullt hylla vårt lands storhet. Det krävs ingen förklaring, ingen anledning överhuvudtaget. Vi ska bara förstå att det ar VIKTIGT att komma ihåg att hylla sitt modersland, närhelst någon säger åt oss att göra det. Nationalism utan anledning, där det är lite konstigt att inte vilja vara med, är läskigt. I tell you folks, det var såhär nazisterna började!


RSS 2.0