Stort och smått.

Först den stora nyheten: Danil har fått jobb! ...Tror jag. Vi vet inte om det är heltid eller bara litegrann, eller hur lång tid det gäller. Men ändå! Det är ju jättebra.

Så till den lilla nyheten: Ikväll såg jag berusade Teletubbies på stan!

 


Rasistkompott!

Jag hade tänkt lägga ut en video från tv-debatten med BNP:s Nick Griffin, men så hittade jag det har klippet som är mycket roligare! Det är en hopklippt kompott av Griffin-uttalanden under kvällen. Den är en minut lång och väldigt rolig. Enjoy!


Förenad front mot BNP

Sahar sag det ut i onsdags nar ett gang fran Unite Against Fascism (daribland Danil och jag och den har tjejen som heter Emily) stod utanfor Glasgow Central Station mitt i efter-jobbet-rusningstrafiken och delade ut flygblad.
Vad ar problemet?
Partiledaren for oppet rasisitiska British National Party (Nick Griffin) har gatt ett stort steg mot "vi ar vilket parti som helst"-stampeln nar han ikvall for forsta gangen blivit inbjuden till BBC:s seriosa debattprogram Question Time, lite av BBC:s flaggskepp till och med, som varje vecka har en debattpanel av hogt uppsatta politiker och andra hogt ansedda tyckare. I kvallens panel satt t ex nuvarande justitieminister Jack Straw, samt representanter fran de andra stora partierna Conservatives och (mindre) Liberal Democrats.

BBC:s beslut att lata BNP fa en sadan mojlighet att visa sig i finkostymen pa nationell tv har motts med valdigt mycket protester. Sa har sag det ut utanfor BBC Scotlands huvudkontor i Glasgow i eftermiddags:

 

Bilden visar Aamer Anwar, en manniskorattsadvokat och nagot av en veteran i sadana har demonstrationssammanhang for alla manniskors lika varde etc. Han var en ratt vass talare, som papekade att BNP har som mal att "skicka tillbaka invadrare till sina hemlander", precis som de tyska nazisterna pratade om att alla judar skulle tvingas till emigration, tills de kom till makten och kunde paborja forintelsen istallet. Det kandes bra att sa manga fackforeningar fanns representerade ikvall, med sina stora fanor.

Sjalva tv-debatten gick battre an vantat. Publiken var valdigt aktiv och bombarderade Nick Griffin med smarta och kritiska fragor som han sedan forsokte slingra sig ur. De narvarande politikerna, som representerade etablissemanget, holl sig i alla fall till en borjan kyliga och lat sig inte provoceras. Sarskilt mycket is i magen hade baronessan Warsi, aven kallad "Storbritanniens maktigaste muslimska kvinna". Hon ar pa manga satt hemsk och konservativ, men jag tyckte hennes iskalla och samlade intryck i motet med Nick Griffin (som utan tvekan skulle bannlysa hennes religion och kasta henne ur landet om han hade makten att gora det), samtidigt som hon lyckades skjuta ivag kraftfulla, koncisa motargument gang pa gang, ar vard en viss respekt. Coolast var daremot Bonnie Greer, den enda icke-politikern i panelen, en amerikansk forfattare och British Museum Trustee. Hon laxade bland annat upp Nick Griffin gang pa gang for BNP:s galna historieskrivande. Bland annat om Storbritanniens rotter i det multietniska romarriket.

Conservative Partys Baroness Warsi & British Museums Bonnie Greer

 


FAN-tastic

Det är inte många sånger som talat till så många tjejer (och killar, tydligen) av samma generation och blivit ett personligt ledmotiv till så många som No Doubts Just A Girl från deras debutalbum. Naturligtvis innebär mitt tillstånd av förkyld uttråkning att jag dyker djupt ner i YouTube-världen. Här är en rätt fantastisk "fan video" av Just A Girl, bestående av korta klipp på fans som mimar sin egen videoversion.


Det är skönt att inte vara ensam.



Söndag kväll. Jag har inte varit utanför lägenheten sedan jag kom hem från universitetet i onsdags. Jag mår bättre nu, men Danil släpper inte ut mig än. Idag åkte han in till stan enkom för att köpa hostmedicin till mig, då våra lokala apotek har stängt söndagar.

Det har verkligen inte hänt någonting på fyra dagar och jag har ingenting nytt att berätta. Jag och Danil har ingenting nytt att säga till varandra, så vi har börjat säga saker vi inte alls menar, och sedan ta tillbaka dem. Mest handlar det om att vi ger ironiska svar till varandra och svarar tillbaka med ironi. Det brukar bli ganska många vändor fram och tillbaka. Det är helt poänglöst, men det fördriver tid. Och det blir ju ändå som något slags samtal.

Filmer har det blivit några stycken. Till exempel såg vi Män som hatar kvinnor. Den engelska texten försvann efter halva filmen, så jag fick tolka, replik för replik, tills vi kom på att ladda ner en annan version, med komplett text. Kulturutbytet har sedan fortsatt med att vi följer en rysk filmatisering av Dostojevskijs Idioten i fem avsnitt, som finns upplagd på YouTube, med varje avsnitt som tio delar.


Delicatobollsfrågan.

Jag sitter i sängen med datorn i knät och blir servad av Danil med allt jag behöver. Han hämtar vatten, skrivblock, element och delikatoboll. Jag jobbar på min uppsats om Doktor Zjivago och Solzjenitsyns GULAG-berättelse. Det går sådär, men det känns fantastiskt att bli så ompysslad. Jag bara ropar så kommer han springande med snytpapper eller vad som helst. Det är nästan oförskämt bra.

Förutom rugbylaget har jag börjat gå på möten för universitetets Left Society. Just nu handlar det främst om att mobilisera för en motdemonstration när nybildade Scottish Defence League ska marschera mot Glasgows centrala moské i november.

Den här bilden av en delicatoboll lyckades jag hitta på en blogg, under rubriken "Hur lång tid tar det att förbränna en delicatoboll?" Och svaret var ganska otrevligt. Usch, så kan man inte tänka om allt man stoppar i sig. Då försvinner ju nöjet med att äta goda saker. ALLT som jag stoppar i mig skall en gång förbrännas, så är det. Så varför haka upp sig på onyttiga godsaker man unnar sig någon gång ibland (t ex när man är sjuk)?


Förkylningen slår till!

Efter att i tre veckor lyckats undvika hostandet och snorvlandet som pagar i vartenda horn av universitetet har nu aven jag drabbats av fenomenet Freshers Flu som uppstar varje host nar tusentals nya bakteriekulturer fran olika stader och lander ska trangas ihop i korridorer, klassrum och forelasningssalar. Eller det ar val snarare som en dalig forkylning. Och Danil staller upp ratt mycket med matlagning och sadar.

Just nu haller jag pa att lasa Pasternaks Doctor Zjivago och One Day in the Life of Ivan Denisovich av Solzjenitsyn. Det ar for kursen Slavonic Studies som jag laser istallet for tyska. Jag gillar bada tva, men kanske Solzjenitsyn mest, for hans bok ar fyrahundra sidor kortare och dessutom valdigt rattframt skrivet. Men Zjivago ar ocksa bra. Det handlar om Jurij Zjivago och borjar nar han ar en liten pojke, foljer hans ungdomsar, nar han tar sin lakarexamen, tjanstgor vid fronten under forsta varldskriget, och sedan nar revolutionen kommer. Och sa vidare.

I Politics haller vi pa med brittiska parlamentet och regeringen och hur hela systemet fungerar. Hela veckan har min superengagerade forelasare pratat om Cabinet. Jag tror att Cabinet ar regeringen. Nagon som vet?

Början på oktober.


I helgen har vi varit riktigt husliga. Akte till IKEA igar och kopte lampor och stolar och sant, sa nu ar det antligen ordentlig belysning har, plus att ingen behover sitta pa soffarmstodet nar vi ater middag! (pa IKEA passade vi pa att besoka resturangen och ata delicatobollar, en svensk delikatess som gatt val hem hos pojkvannen!) Idag gjorde vi en planering for vad vi ska laga for middagar i veckan ochsedan veckohandlade vi. Senaste veckohandlingen lyckades vi dra ut sa att maten rackte i tva veckor, med nagra enstaka tillagg. Vi far se in vi kan upprepa den succen. Vi kopte i alla fall sjukt mycket gronsaker och frukt, sa det kandes valdigt roligt. Jag hittade en pumpa for under en tia ocksa. Jag alskar hosten!

Bilden ovan ar en sockerkaka som Danil bakade. For att gora kakan mer intresssant hallde vi i en massa vallmofron, det ar nagon osteuropeisk grej. Sedan hallde vi pa med vegansk vaniljsas som vi kopte, och hallon! (middagen gjorde jag, biffar med hemmagjord brunsas och kokt potatis!)

Tidigare idag var vi till parken (Alexandra Park) och tranade pass med rugbyboll.







RSS 2.0